You are currently viewing Blij en hoopvol

Blij en hoopvol

Ik voel me blij met de ontwikkelingen van de afgelopen 2 jaar. De interesse in eetbaar groen is enorm gegroeid en dat niet alleen. Vooral ook de interesse in het omtoveren van zieke grond in een krachtige bodem voor het aanleggen van eetbaar groen. Zo ook het verder ontwerpen en aankleden van mijn tuin geniet de aandacht en welgemeende complimenten van voorbijgangers. Dat geeft me hoop en vertrouwen in de ontwikkelingen van de omvorming van bodems tot levende processen. Want, hoe normaal was het wel niet om 1000 bloemkolen op een akker te verbouwen vol met pesticiden·om plagen, onkruid en ziekte te bestrijden? Pesticiden die het bodemleven verwoestte waardoor zonder kunstmatige mest niets meer wilde groeien. Samengevat: een volledige van de farmaceutische industrie afhankelijk geworden voedselvoorziening … en wellicht ook gezondheidszorg. Met een weloverwogen voornemen om van leefstijl te veranderen heb ik zelf ervaren dat er een wereld te winnen is als je het echt wilt. Heel wat mensen die mij een tijdje niet hebben gezien zien het meteen. Er liggen behoorlijk wat kilo’s in mijn achtergelaten voetsporen.

Natuurlijke landbouw

Er is zich ook een nieuw normaal aan het ontwikkelen. Niet het gewenste nieuwe van de overheid dat in vette letters publiekelijk in de krant wordt uitgemeten om de mens te overtuigen dat die richting toch echt belangrijk is. Nee, niet dit nieuwe normaal. Ik doel op de beweging die ondergronds in alle rust driftig en spontaan gaande is. Niemand die hoeft te worden overtuigd. Er is een gedachten omvorming gaande. De wens van de mens naar natuurlijke landbouw. De wens van veel mensen om weer een levende bodem onder de voeten te ervaren. Geen farmaceutische injecties om plagen, onkruid en ziekte te bestrijden. Maar een diep verlangen naar landbouw met een gezonde, veerkrachtige bodem waarop planten zich kunnen ontwikkelen tot krachtige voeding. Waar planten weer mogen en kunnen vertrouwen op hun eigen weerstand. En goed, ook het onkruid komt daarmee weer terug.

Onkruid? Hoezo onkruid?

Maar dat valt redelijk op te vangen door te mulchen. Hoewel natuurlijk niet overal gemulcht hoeft/moet worden. Want tussen al dat onkruid bevinden zich de lekkerste en gezondste wilde planten!!! Onkruid oogsten om heerlijk op te eten is ook een ingang tot onkruidbestrijding. En nog eens een lekkere ook!

Kom ons helpen

Enthousiast geworden van dit verhaal? Kom eens lekker helpen met wroeten in de mooie bodem van mijn tuin. Hulp is nog steeds heel welkom. Met name hulp met het verspreiden van EM.

Wilt u komen helpen? Helpen ken met zaaien, plantjes verspenen, planten in de tuin of tunnel zetten of helpen met het plantklaar maken van de teeltbedden. Het verspreiden van EM. Maken van Bokashi, ook een product uit de range van EM. Het aftappen van de Bokashi vaten om er vervolgens de tuin meerdere dagen mee te vernevelen. Met name heb ik nog wel wat hulp nodig op de woensdagen en donderdagen. Een mooie klus die er bovenuit steekt is dat ik nog hulp nodig heb om de biodiversiteit op de tuin te vergroten. Een mooi groot insectenhotel maken is daar een onderdeel van. Wie wil mij door bij helpen?

Groeten, uw tuinman: Arend Joosten.

Gewoon bellen naar mijn mobiele nummer: 06-50580685 en we worden het heel snel eens.
Zie ook mijn website: www.arendjoosten.nl.

Mijn welbevinden is mede mogelijk gemaakt door Yovan Bonyai, een kundig man op orthomoleculair terrein. Een waarlijk Persoonlijk Levenscoach. Voor wie ook eens de wil heeft om voor zichzelf te kiezen en het goede na te jagen?? Kijk eens op https://nl.yovancoaching.com.

PS: Ik houd u op de hoogte van de data waarop ik Workshops ga plannen. Voorlopig uitstel tot voorjaar 2022.

Bent u zelf toe aan een vitaliserend inzicht? Ook dan effe bellen, ik kom graag op uw locatie om er meer van te vertellen.

Leave a Reply