Bokashi
BOKASHI is het japanse woord voor goed gefermenteerd
ぼかし
Bokashi bij u thuis
Ook u thuis kunt Bokashi inzetten om uw organisch afval als grondstof voor u aan het werk te laten gaan. Bokashi is namelijk direct in uw eigen tuin (siertuin of moestuin) van waarde.
U vitaliseert de bodem … in tegenstelling wat in onze cultuur gebruikelijk is namelijk uitputting / uitbuiting.
Mijn ervaring is dat je in de moestuin produceert en dat je de bodem tevens beter achterlaat dan dat je begon.
Wat mag er in uw
keukenemmer?
- Kort en bondig: ALLES
- Alle gekookte etensresten
- Alle schillen van uw fruit, ook de sinaasappel- en bananenschillen
- De koffiepads of volle koffiefilterzakjes en theezakjes
- Uw haren uit de borstel, uw geknipte nagels
- Alle afgekloven botjes van karbonade en/of kippenpoot
- LET OP: Niet te veel brood gebruiken, brood maakt o.a. een penicilline-achtige stof aan en verstoort het proces van EM
Bokashi maken is een proces zonder zuurstof. Daardoor wordt het ook niet warm. Het wordt ook niet zwart/bruin zoals compost. Deels omdat het proces heel snel verloopt en deels omdat de zuurstof ontbreekt om oxidatie (verwering) van de ingrediënten in gang te zetten.
Video met instructies
Er zijn veel instructie filmpjes over het maken van Bokashi.
Zie ook andere Youtube filmpjes onder de zoekterm 'Bokashi'.